Sałatka z figami
Sałatka z figami
paź 06, 2020 Przepisy , Sałatki 0 Komentarze

Jak przyrządzić dobrą sałatkę?

Czy istnieje przepis idealny na sałatkę z figami? Oczywiście! Uważamy, że nawet więcej niż jeden. A to wszystko dlatego, że każdy z nas ma inny gust i te same potrawy przyprawiamy na różne sposoby. Tak też jest z sałatkami. Dlatego dobieramy różne produkty, dzięki którym możemy bardzo zmienić charakter danej sałatki. Po pierwsze nasza sałatka z figami należy do tych bardzo szybkich do przyrządzenia, nawet na wypadek niezapowiedzianych gości. Oczywiście pod warunkiem, że panuje sezon na świeże figi. Po drugie większość z podanych składników mamy zazwyczaj dostępne w domu pod ręką. Dlatego sięgaj często po sałatki!

Dlaczego warto zrobić sałatkę z figami?

Nasz przepis wyróżnia przede wszystkim łatwość w przygotowaniu. Ponadto liczą się również wartości odżywcze jakie znajdziesz w tej sałatce. Lubimy sięgać po figi, kiedy tylko pojawiają się w sklepach i na targach. Figi cechują się wysoką zawartością błonnika. Są skarbnicą witamin z grupy B, wapnia i potasu. Poza tym są po prostu pyszne, ich konsystencja po prostu sprawia, że na chwilę jakby unosimy się nad ziemią. Kochamy je za ich delikatność, gładkość i chrupiące drobne pesteczki. 

Czy mogę zastąpić figi innymi owocami?

Jeżeli z jakiegoś powodu nie możesz jeść, bo na przykład masz uczulenie, polecamy inne sałatki lub zastąpienie fig innymi owocami. Osobiście lubimy dodawać owoce do naszych sałatek, bo ciekawie podkręcają smak. Inną ciekawą sałatką jest sałatka z kaszą pęczak. Również z dodatkiem owoców, tutaj akurat śliwek. Ciekawa i odważna, dlatego zachęcamy do przetestowania przepisu!

Sałatka z figami (2 porcje)

  • 300 g buraków
  • 50 g szpinaku
  • 200 g jabłek
  • 120 g cebulki szalotki
  • 50 g rukoli
  • 8 świeżych fig
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 ½ łyżki ulubionego syropu słodzącego (daktylowego, z agawy, klonowego)
  • sok z ½ cytryny
  • 50 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

Buraki ugotuj wedle gustu (my lubimy, jak są nie do końca ugotowane. Lub możesz też kupić ugotowane) i pokrój w kostkę. Szpinak i rukolę umyj i przełóż do miski. Na to przełóż pokrojone buraki. Jabłka również pokrój w kostkę i dołóż do sałatki. Sałatkę skropl sokiem z cytryny. Cebulkę podsmaż na patelni (jeżeli cebulka jest duża, możesz pokroić ją na połówki), dodaj ocet jabłkowy i 2 łyżki syropu słodzącego. Cebulkę skarmelizuj, aż nabierze rumianego koloru, a ocet nieco odparuje. Przełóż do sałatki. Orzechy upraż, a na koniec dodaj pół łyżki syropu słodzącego. Sałatkę posyp orzechami. Figi pokrój na ćwiartki i rozłóż na sałatce.

Smacznego!

Zostaw komentarz

*
*Nie będzie widoczny
Adres strony z http://
*
*

Szukaj wpisów

Kategoria

Archiwum wpisów

Ostatnie wpisy

Popularne wpisy

Ostatnie komentarze

Witaj Moniko! on Pączki
Tak, spokojnie można użyć innego mleka roślinnego.
Pozd...
Monika on Pączki
Witam,
Czy można użyć mleka sojowego zamiast kokosowego?

Tagi