Brukselka
Brukselka
lut 15, 2021 Przepisy , Słone 0 Komentarze

Brukselka - pomysł na smaczne danie

Uwielbiamy brukselkę, a wykonanie poniższego przepisu należy do naprawdę łatwych i szybkich. Nie dręczą nas straszne wspomnienia z dzieciństwa, jak to niektórzy również miewają ze szpinakiem. Ciężko u nas, żebyśmy nie lubili jakiegoś warzywa :) 

Sprawdzony przepis na brukselkę z dodatkami

  • Brukselka - zawsze obieramy zewnętrzne liście i podcinamy twarde końce. Brukselkę wrzucamy do osolonej, gotującej się wody i gotujemy niezbyt długo. Lubimy, kiedy brukselka jest jeszcze chrupiąca.
  • Pietruszka - koniecznie zamarynowana w sosie sojowym i czosnku, a następnie podsmażona na patelni. 
  • Sezam - prażymy go na złoty kolor i dodajemy do ugotowanej i odcedzonej brukselki.
  • Olej sezamowy - dodatkowo podkreśla smak sezamu, więc jeśli jesteś fanem, nie żałuj sobie :)

Brukselka

Składniki:

  • 500 g brukselki
  • 60 g pietruszki
  • 15 g sezamu
  • 4 łyżki oleju sezamowego
  • 3 łyżki sos sojowego
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Pietruszkę obierz i pokrój w kosteczkę. Do pokrojonej pietruszki dodaj zgnieciony lub starty czosnek i sos sojowy. Dokładnie wymieszaj i pozostaw w marynacie na 20-30 minut. Po tym czasie usmaż na złoty kolor.

Brukselkę obierz z gorszych zewnętrznych liści i wrzuć do gotującej się wody. Gotuj przez 10-15 minut, zależy czy chcesz bardzo miękką, czy nieco chrupiącą. 

Sezam upraż na patelnie na złoty kolor. Do ugotowanej brukselki dodaj usmażoną pietruszkę i uprażony sezam i wymieszaj. Polej olejem sezamowym przed podaniem.

Smacznego!

Zostaw komentarz

*
*Nie będzie widoczny
Adres strony z http://
*
*

Szukaj wpisów

Kategoria

Archiwum wpisów

Ostatnie wpisy

Popularne wpisy

Ostatnie komentarze

Witaj Moniko! on Pączki
Tak, spokojnie można użyć innego mleka roślinnego.
Pozd...
Monika on Pączki
Witam,
Czy można użyć mleka sojowego zamiast kokosowego?

Tagi