Pączki
Pączki
lut 09, 2021 Przepisy , Słodkie 6 Komentarze

Czy tłusty czwartek musi być tłusty?

Mamy wrażenie, że każdy ma już swój sprawdzony przepis i korzysta z niego z pokolenia na pokolenie :) Wszystkie pączki łączy jedno - ociekają tłuszczem. I wcale nie jest w tym nic złego jeżeli od czasu do czasu w Twojej diecie znajdują się głęboko smażone produkty. Ponieważ my tak nie jadamy, możemy tylko się domyślać jak bardzo źle czulibyśmy się po zjedzeniu takich słodkości. Dlatego też postawiliśmy popracować nad przepisem właśnie dla takich osób jak my. Co też chętnie zjedzą pączka, ale koniecznie nie smażonego, po to żeby mieć z tego przyjemność i nie cierpieć katuszy. 

Jakie dobrać składniki do pączków?

  • Ciasto drożdżowe - z tego przepisu wychodzi naprawdę świetne ciasto drożdżowe. Nie trzeba zostawiać go do wyrośnięcia przed przerobieniem, a jedynie po uformowaniu pączków. 
  • Nadzienie do pączków - przygotowaliśmy aż 3 wersje, tak aby każdy znalazł coś dla siebie :) 

Pączki 

Ciasto:

  • 500 g mąki orkiszowej
  • 40 g syropu słodzącego 
  • 125 ml wody
  • 125 ml mleka kokosowego 
  • 50 ml oleju roślinnego (np. kokosowego)
  • 20 g świeżych drożdży 
  • szczypta soli 

1.Nadzienie:

  • 40 g daktyli
  • 30 g kaszy jaglanej
  • 30 g masła orzechowego 

1.1. Do dekoracji:

  • 20 g pistacji 
  • 2 łyżki kakao 
  • 2 łyżki syropu słodzącego 
  • 2 łyżki oleju kokosowego 
  • 2 łyżki mleczka kokosowego 

2. Nadzienie:

  • 100 g batatów
  • 30 g tofu
  • 5 łyżek świeżego soku z pomarańczy 
  • 1 łyżka syropu słodzącego

2.2. Do dekoracji:

  • 6 łyżeczek zmielonego na puder ksylitolu
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka świeżej skórki z pomarańczy pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżeczka syropu słodzącego

3. Nadzienie:

  • 50 g dżemu truskawkowego 
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka syropu słodzącego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka mleka kokosowego

3.3. Do dekoracji:

  • 1 łyżeczka zmielonego na puder ksylitolu

Przygotowanie:

Drożdże rozpuść w  wodzie i mleku kokosowym dodaj syrop słodzący. Delikatnie pogrzej ciągle mieszając. Gotowa miksturę dodaj do składników przeznaczonych na ciasto. Wyrób ciasto i rozwałkuj na grubość ok. 1 cm. Wykrawaj szklanką koła, nakładaj nadzienie, przykryj kolejnym ciastem, zlep ze sobą i uformuj w rękach okrągły kształt. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 15-20 minut. Piecz w temperaturze 180C przez  20-25minut. 

1. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Daktyle zalej wrzątkiem i pozostaw do namoczenia na ten czas, kiedy kaszą będzie się gotować. Ostudzoną kaszę zblenduj z masłem orzechowym i odcedzonymi z wody daktylami. Kakao, mleko kokosowe, olej i syrop słodzący przełóż do garnka i podgrzej do roztopienia się składników. Energicznie mieszaj, aż powstanie jednolita polewa czekoladowa. Pistacje rozgnieć lub potłucz na mniejsze kawałki. Gotowe pączki polej polewą czekoladową i posyp pistacjami.

2. Bataty obierz, pokrój w plasterki i upiecz w piekarniku do miękkości. Do ostudzonych dodaj tofu i pozostałe składniki i zblenduj na gładką masę. Skórkę z pomarańczy do dekoracji pokrój w kostkę i podduś na patelni z łyżeczką syropu słodzącego. Sok z cytryny wymieszaj z ksylitolem na lukier. Gotowe pączki polej lukrem i posyp skórką z pommarańczy.

3. My użyliśmy domowego dżemu, jeśli nie masz sięgnij po dobry produkt bez cukru i konserwantów. Olej, kakao, syrop słodzący i mleko kokosowe przełóż do garnka i delikatnie gorzej do połączenia się wszystkich składników w jednolitą masę. Dodaj dżem i dokładnie wymieszaj. Gotowe pączki posyp zmielonym ksylitolem.

Smacznego!

6Komentarze

  • Avatar
    Hej!
    Ciasta nie trzeba zostawić do wyrośnięcia? A jeśli tak, to czy można? Jak to zadziała na ciasto, jeśli od razu wsadzimy do ciepłego piekarnika?
    pozdrawiam!
    • Avatar
      Hej!

      Wyrobionego ciasta nie zostawiamy do wyrośnięcia. Od razu możesz robić pączki. Dopiero gotowe zostawiasz do wyrośnięcia. Dokładnie tak, ja w przepisie :) Natomiast nie próbowaliśmy zostawiać ciasta przed przerobieniem na pączki, ale możesz eksperymentować. Wydaje nam się, że nie powinno to negatywnie wpłynąć na ciasto, ale nic nie możemy zagwarantować, dopóki nie przetestujemy ;)

      Pozdrawiamy! :)
  • Avatar
    Ile wychodzi pączków z przepisu?
    • Avatar
      Cześć Laura!
      Z tej porcji wychodzi 9 pączków wykrawanych szklanką o średnicy 8 cm.
      Pozdrawiamy :)
  • Avatar
    Witam,
    Czy można użyć mleka sojowego zamiast kokosowego?
    • Avatar
      Tak, spokojnie można użyć innego mleka roślinnego.
      Pozdrawiamy :)

Zostaw komentarz

*
*Nie będzie widoczny
Adres strony z http://
*
*

Szukaj wpisów

Kategoria

Archiwum wpisów

Ostatnie wpisy

Popularne wpisy

Ostatnie komentarze

Witaj Moniko! on Pączki
Tak, spokojnie można użyć innego mleka roślinnego.
Pozd...
Monika on Pączki
Witam,
Czy można użyć mleka sojowego zamiast kokosowego?

Tagi