Pizza z wędzonym tofu
Pizza z wędzonym tofu
sty 26, 2021 Przepisy , Słone 0 Komentarze

Przepis na pizzę

Kto nie lubi pizzy? Myślimy, że mało jest takich osób :) My może pizzy nie ubóstwiamy i nie kochamy miłością nieograniczoną, ale lubimy sobie ją zjeść od czasu do czasu. Bywa, że eksperymentujemy z dodatkami, a czasami sięgamy po nasz sprawdzony przepis, na który akurat mamy ochotę.

Dodatki do pizzy - czy mają znaczenie?

Każdy z nas lubi ją po swojemu i z dodatkami, które smakują nam najbardziej. 

  • Ciasto na pizzę - wolisz cienkie, czy grube? Poniższy przepis sprawdzi się na obie wersje, wystarczy równomiernie zwiększyć lub zmniejszyć ilość składników. Z tego przepisu ciasto na pizzę nie wychodzi ani cienkie ani grube, czyli takie jak lubimy najbardziej :) Kiedy będziesz wyciągać je z robota będzie wilgotnie, więc posyp stolnicę mąką. Z ciastem obchodź się szybko. Nie pozostawiaj do wyrośnięcia, po prostu wyrób i od razu przygotuj pizzę. Więc ważne jest, aby wszystkie dodatki były  już wcześniej przygotowane, a piekarnik nagrzany. 
  • Sos do pizzy - zawsze robimy sami. Nie używamy żadnych gotowców czy przecieru pomidorowego. Żeby go przygotować nie potrzeba dużego nakładu pracy, a wracamy ponownie do naszej idei, że wiemy co jemy. Nie ma tutaj żadnych ukrytych składników. 
  • Dodatki do pizzy - to już kolejna wersja i odsłona pizzy, jakie przygotowujemy. Więc jeżeli te dodatki do Ciebie nie przemawiają, zajrzyj na nasze inne przepisy lub użyj tego, co lubisz najbardziej :) Baw się smakami i połączeniami składników. Pizza to zawsze najlepsza zabawa, zaraz po sushi ;) 
  • Oliwa z oliwek - pasuje idealnie niemalże do każdej pizzy! My tą akurat pizzę jedliśmy z oliwą truflową naprzemiennie z oliwą chili.

Pizza z wędzonym tofu

Ciasto:

  • 250 g mąki orkiszowej
  • 140 ml letniej wody
  • 15 g drożdży
  • 5 g soli
  • 1/2 łyżeczki syropu słodzącego

Sos pomidorowy:

  • 150 g pomidorów
  • 20 g wędzonych śliwek
  • 1/4 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • duża szczypta oregano i bazylii
  • duża szczypta ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Dodatki:

  • 120 g wędzonego tofu
  • 50 g pieczarek
  • 50 g papryki czerwonej
  • 20 g wędzonych śliwek
  • 4 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżka syropu słodzącego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • garść rukoli
  • ulubiona oliwa

Przygotowanie:

Mąkę, sól i ksylitol przełóż do robota kuchennego. Drożdże wymieszaj z letnią wodą i dodaj do suchych składników. Wyrób ciasto i rozwałkuj na pizzę. 

Cebulę i czosnek posiekaj i usmaż na złoty kolor. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory, przyprawy i gotuj na małym pod przykryciem do miękkości. Po tym czasie dodaj pokrojone śliwki i gotuj, aż woda z pomidorów wyparuje. Pozostaw do wystudzenia i zblenduj na sos.

Ocet jabłkowy wymieszaj z syropem słodzącym. Cebulę pokrój w piórka i przełóż do zalewy z octu jabłkowego i syropu. Pozostaw na 30 minut. Pieczarki pokrój w plasterki, a paprykę w kostkę. Tofu pokrój w plasterki, a śliwki posiekaj na drobniejsze kawałki. Na cieście rozsmaruj sos, składniki rozłóż równomiernie i piecz w temperaturze 210°C przez 15 minut. Gotową pizzę posyp płatkami drożdżowymi i rukolą.

Smacznego!

Zostaw komentarz

*
*Nie będzie widoczny
Adres strony z http://
*
*

Szukaj wpisów

Kategoria

Archiwum wpisów

Ostatnie wpisy

Popularne wpisy

Ostatnie komentarze

Witaj Moniko! on Pączki
Tak, spokojnie można użyć innego mleka roślinnego.
Pozd...
Monika on Pączki
Witam,
Czy można użyć mleka sojowego zamiast kokosowego?

Tagi