Gulasz dyniowy
Gulasz dyniowy
sty 21, 2021 Słone 0 Komentarze

Czy gulasz bez mięsa ma smak? Oczywiście i to jaki! Wegański gulasz wydaniu nieco pikantnym smakuje naprawdę wybornie. Oczywiście jest szybki w przygotowaniu i łatwy wbrew pozorom. Dodatki to też rzecz gustu, więc spokojnie można przygotować go na swój ulubiony sposób :)

Gulasz - jeżeli chcesz, aby cukinia zachowała swoją chrupkość, dodaj ją na sam koniec i gotuj maksymalnie przez 7 minut. Dzięki temu nie rozgotuje się do miękkości. Jeżeli akurat nie masz pod ręką batatów, też możesz je pominąć. I albo zastąpić większą ilością dyni lub cukinii. Dynia musi być koniecznie hokkaido lub piżmowa. Przynajmniej dla nas sprawdzają się tylko one jeżeli chodzi o smak. Są pyszne, słodkie i intensywne w smaku.

Sałatka warzywna - u nas niby zwyczajna i prosta w składzie, ale jakże pyszna! Idealnie pasuje do gulaszu i podkreśla smak.

Ryż - tutaj totalna dowolność, wybierz swój ulubiony gatunek lub zamień go na kaszę, np. kasza gryczana. Też będzie pysznie!

Gulasz dyniowy

Gulasz:

  • 1300 g dyni
  • 450 g batatów
  • 350 g cukinii
  • 250 ml wody
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • garść natki pietruszki

Sałatka:

  • słoik kiszonych ogórków
  • ½ kapusty pekińskiej
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki ulubionego oleju

Dodatek:

  • 200 g ulubionego ryżu

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek posiekaj i usmaż na złoty kolor. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię i bataty, dolej wodę i podsmażaj na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie dodaj wszystkie przyprawy (natkę pietruszki pozostaw na koniec do posypania dania). Gulasz gotuj, aż dynia i bataty zmiękną. Na koniec dolej mleko kokosowe i wymieszaj.

Ogórki pokrój w kostkę, a kapustę poszatkuj. Przełóż do miski, przypraw i polej olejem (my użyliśmy oleju arganowego).

Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Podawaj z gulaszem i sałatką. Całość posyp posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Zostaw komentarz

*
*Nie będzie widoczny
Adres strony z http://
*
*

Szukaj wpisów

Kategoria

Archiwum wpisów

Ostatnie wpisy

Popularne wpisy

Ostatnie komentarze

Witaj Moniko! on Pączki
Tak, spokojnie można użyć innego mleka roślinnego.
Pozd...
Monika on Pączki
Witam,
Czy można użyć mleka sojowego zamiast kokosowego?

Tagi