Sezamowe babeczki
Sezamowe babeczki
sty 20, 2021 Przepisy , Słodkie 2 Komentarze

Dla wszystkich miłośników sezamków, ale nie tylko :) Te babeczki to idealny balans pomiędzy słodkim, a słonym. Więc wszyscy zwolennicy słonego karmelu, też pokochają ten smak. Jest naprawdę wciągający!

Ciasto bezglutenowe - wychodzi dosyć "płynne". A swoją prawidłową konsystencję nabiera tak naprawdę dopiero drugiego dnia. Jest na tyle zwarte, że się nie rozpada, a jednocześnie delikatne i gładkie. 

Nadzienie karmelowe - daktyle możesz zalać wodą w temperaturze pokojowej, jednak aby namokły potrzebują przynajmniej 2 godzin. Jeśli Ci się spieszy, zdecydowanie zalej je wrzątkiem. W przepisie użyliśmy gładkiego masła orzechowego, ponieważ chcieliśmy uzyskać naprawdę gładką i delikatną konsystencję nadzienia karmelowo-orzechowego. Możesz równie dobrze użyć masła z kawałkami orzechów, nada to dodatkowej tekstury. Jeśli tylko jesteś fanem, śmiało eksperymentuj!

Polewa czekoladowa - bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Nie ma tutaj nic skomplikowanego. Najlepiej do mieszania użyć trzepaczki, aby idealnie połączyć wszystkie składniki.

Sezamki - spokojnie można przygotować je samemu w domu. Różnica? Są po prostu zdrowsze i wiem co jem! A dla nas to najważniejsze. Równie szybkie w przygotowaniu. Wystarczy uprażyć sezam, dodać ulubiony syrop słodzący i gotowe! Najlepiej od razu przełożyć je na polewę czekoladową, ponieważ szybko twardnieją. 

Sezamowe babeczki

Ciasto:

  • 225 g mąki owsianej
  • 120 g oleju kokosowego
  • 75 g mąki kukurydzianej
  • 3 łyżki ksylitolu
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 200 g daktyli
  • 50 g masła orzechowego
  • 50 g pasty tahini
  • 5 g soli
  • 1 łyżka syropu słodzącego

Polewa:

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka mleka kokosowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka syropu słodzącego

Sezamki:

  • 20 g sezamu
  • 1 łyżka syropu słodzącego

Przygotowanie:

Roztop olej kokosowy przeznaczony na ciasto. Dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto. Wyłóż do foremek sylikonowych umieszczonych w metalowej formie do muffinek. Dzięki temu ciasto nie będzie się odkształcać. Piecz w temperaturze 180C przez 15 minut. Po tym czasie wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.

Daktyle zalej wrzątkiem i pozostaw do namoczenia na 20 minut. Po tym czasie wylej wodę, a daktyle odciśnij z nadmiaru wody. Dodaj pozostałe składniki przeznaczone do nadzienia i zblenduj na gładką masę. Nadzienie przełóż do muffinek z upieczonym ciastem.

Wszystkie składniki na polewę umieść w garnku i delikatnie podgrzej do roztopienia się oleju. Mieszaj energicznie do powstania jednolitej polewy. Babeczki polej polewą. 

Sezam upraż na patelni, a na koniec dodaj syrop słodzący, wymieszaj i od razu przekładaj na polewę czekoladową. Babeczki pozostaw, aż polewa zgęstnieje.

Smacznego!

2Komentarze

  • Avatar
    Wow chcemy więcej takich przepisów! Słony karmel i orzechy to zdecydowanie moje smaki i mojej dziewczyny
    • Avatar
      Świetnie, bardzo się cieszymy :) zdecydowanie możecie liczyć na więcej takich przepisów!

Zostaw komentarz

*
*Nie będzie widoczny
Adres strony z http://
*
*

Szukaj wpisów

Kategoria

Archiwum wpisów

Ostatnie wpisy

Popularne wpisy

Ostatnie komentarze

Witaj Moniko! on Pączki
Tak, spokojnie można użyć innego mleka roślinnego.
Pozd...
Monika on Pączki
Witam,
Czy można użyć mleka sojowego zamiast kokosowego?

Tagi