Wegański sernik z pomarańczą
Wegański sernik z pomarańczą
sty 18, 2021 Przepisy , Słodkie 2 Komentarze

Wegański sernik, tofurnik, sernik bez sera czy a'la sernik? Jakby go nie nazwać i tak jest po prostu pyszny. A połączony z pomarańczą po prostu smakuje genialnie.

  • Jeśli bezglutenowy, czekoladowy spód do sernika okaże się być za suchy, śmiało dolej więcej wody, w której moczyły się daktyle. Ciasto wyłóż do foremki o średnicy 23-24 cm i uformuj dłońmi płaski spód, bez brzegów. 
  • Do masy "serowej" koniecznie dodaj wanilię. Nadaje niesamowitego aromatu, który jest doskonale wyczuwalny podczas jedzenia ciasta. Wyborna nutka wanilii, która tak wiele zmienia.
  • Do galaretki pomarańczowej użyj koniecznie świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. Dzięki temu będziesz w stanie wydobyć naturalny i intensywny smak. Podczas gotowania galaretki energicznie mieszaj trzepaczką, ponieważ bez tej czynności, na spodzie osiądzie się agar agar, a po czasie po prostu przypali. Podczas studzenia galaretki, również mieszaj ją od czasu do czasu, aby na powierzchni nie powstał kożuch, który trzeba będzie usunąć lub rozmieszać. Jednak po rozmieszani galaretka nie będzie już miała ładnej jednolitej konsystencji, a miejscami postanie przysłowiowy glut.

Wegański sernik z pomarańczą

Spód:

  • 120 ml wody spod daktyli
  • 100 g siemienia lnianego
  • 100 g mąki kokosowej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g roztopionego oleju kokosowego
  • 50 g daktyli
  • 15 g kakao
  • szczypta soli

Masa:

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 100 g nerkowców
  • 20 g roztopionego oleju kokosowego
  • 8 łyżek syropu słodzącego
  • 1 kostka tofu naturalnego
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy

Galaretka:

  • 400 ml soku pomarańczowego
  • 3 g agar agar

Polewa czekoladowa:

  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki syropu słodzącego

Przygotowanie:

Daktyle zalej wrzątkiem i pozostaw do namoczenia na 20 minut. Siemię lniane zmiel na konsystencję mąki, a olej kokosowy roztop. Dodaj pozostałe składniki do spodu i wyrób ciasto. Gotowe ciasto wyłóż do foremki o średnicy 23 cm.

Nerkowace zalej wrzątkiem i pozostaw do namoczenia na 20 minut. Po tym czasie wylej wodę, a orzechy zblenduj. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu i pozostaw do ostudzenia. Do ostudzonej kaszy dodaj zblendowane nerkowce, roztopiony olej kokosowy, tofu i zblenduj na gładką masę. Na koniec dodaj syrop słodzący, wydrążone nasiona z laski wanilii i startą skórkę z pomarańczy. Całość dokładnie wymieszaj i przełóż na wyłożony spód w foremce. Piecz w temperaturze 180°C przez 35 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia.

Wyciśnij 400 ml soku z pomarańczy, dodaj agar agar i doprowadź do wrzenia cały czas mieszając. Pozostaw do wystudzenia, co jakiś czas mieszając. Wystudzoną galaretkę wylej na ostudzone ciasto. Wstaw do lodówki, aby galaretka stężała.

Składniki na polewę czekoladową przełóż do garnka i delikatnie ogrzej do połączenia się wszystkich składników. Polewę wylej na zastygniętą galaretkę i wstaw do lodówki do schłodzenia.

Smacznego!

2Komentarze

  • Avatar
    Fajnie, że zaczeliscie dodawać opisy, które naprawdę pomagają w przygotowaniach. Dzięki! A tofurniczek od razu zrobiony, naprawdę pyszny ????
    • Avatar
      Dziękujemy :) naprawdę szybko wykorzystałaś przepis! Bardzo się cieszymy, że Ci smakuje i oczywiście polecamy pozostałe przepisy na słodkości i nie tylko ;) Pozdrawiamy!

Zostaw komentarz

*
*Nie będzie widoczny
Adres strony z http://
*
*

Szukaj wpisów

Kategoria

Archiwum wpisów

Ostatnie wpisy

Popularne wpisy

Ostatnie komentarze

Witaj Moniko! on Pączki
Tak, spokojnie można użyć innego mleka roślinnego.
Pozd...
Monika on Pączki
Witam,
Czy można użyć mleka sojowego zamiast kokosowego?

Tagi