Krem z zielonego groszku z chrupiącą ciecierzycą
Krem z zielonego groszku z chrupiącą ciecierzycą
sty 14, 2021 Przepisy , Słone 1 Komentarze

Uwielbiamy wszystkie zupy krem. Zimą, szczególnie kiedy doskwierają już mrozy, a śnieg prószy za oknem, miło jest otulić się od środka rozgrzewającą zupą krem. 

  • Jeśli nie masz gotowego bulionu warzywnego, możesz przygotować go bez problemu podczas gdy będzie się gotowała ciecierzyca. My zawsze robimy intensywny, esencjonalny bulion. Nie żałujemy warzyw i dodatków. Ma być lekko pikantnie i intensywnie w smaku.
  • Wszystkie grochy zawsze gotujemy sami. Namaczamy przez noc i kończymy przygotowanie następnego dnia. Oczywiście możesz kupić już gotowy produkt, ale pamiętaj, aby czytać skład. Nie kupuj nic, co zostało dodatkowo urozmaicone w składniki, których nie znasz z nazwy. Po co zatruwać swój organizm, kiedy ugotowanie grochu to naprawdę żaden problem. Praktycznie robi się samo, a w między czasie możesz przygotować inne rzeczy, od czasu do czasu zaglądając do garnka z gotującą się ciecierzycą. Warto tak rozplanować swój czas, aby mieć chwilę na przygotowanie swoich posiłków od A do Z. Wtedy po prostu wiem co jem, a dla nas jest to sprawa priorytetowa. 
  • Pieczona ciecierzyca jest świetnym dodatkiem do potraw - zup czy sałatek, ale też sprawdzi się doskonale jako zdrowa przekąska do chrupania. Każdy piekarnik jest nieco inny. Dlatego przetestuj swój za pierwszym razem, żeby wiedzieć ile dokładnie czasu potrzeba, żeby ciecierzyca wyszła chrupiąca, ale nie spalona czy przesuszona. 

Krem z zielonego groszku z chrupiącą ciecierzycą

Zupa:

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 kg zielonego groszku
  • 5 łyżek soku z cytryny
  • ½ łyżeczki ostrej papryki

Dodatek:

  • 200 g ciecierzycy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • sól do smaku
  • Do smaku:
  • pęczek kolendry

Przygotowanie:

Bulion doprowadź do wrzenia, dodaj groszek i gotuj do miękkości. Następnie zblenduj na krem i dodaj wszystkie przyprawy przeznaczone do zupy.

Ciecierzycę zalej wodą i namocz przez całą noc. Następnie ugotuj i posól na 10 minut przed końcem gotowania. Ciecierzycę dokładnie odcedź i dopraw ostrą i słodką papryką. Piecz w temperaturze 200°C przez 30 minut.

Zupę podawaj z chrupiącą ciecierzycą i posiekaną kolendrą.

Smacznego!

1Komentarze

  • Avatar
    Zapraszam do nowej grupy, gdzie można promowac swoje strony https://www.facebook.com/groups/2578124759169911

Zostaw komentarz

*
*Nie będzie widoczny
Adres strony z http://
*
*

Szukaj wpisów

Kategoria

Archiwum wpisów

Ostatnie wpisy

Popularne wpisy

Ostatnie komentarze

Witaj Moniko! on Pączki
Tak, spokojnie można użyć innego mleka roślinnego.
Pozd...
Monika on Pączki
Witam,
Czy można użyć mleka sojowego zamiast kokosowego?

Tagi