Cebularze
Cebularze
sty 12, 2021 Przepisy , Słone 0 Komentarze

Kto pamięta te jeszcze ciepłe bułeczki z cebulą i makiem z dzieciństwa? I chociaż tradycyjnie przepis na cebularze wygląda zupełnie inaczej, to ponieważ nam się bardzo spieszyło, nieco zmodyfikowaliśmy wykonanie na nasze zapotrzebowanie :)

  • ciasto orkiszowe jest naprawdę szybkie w wykonaniu pod warunkiem, że posiadasz robot kuchenny, który je za Ciebie wyrobi. Ewentualnie nada się zwykły ręczny mikser z końcówkami do mieszania (takie dwa świderki). Końcówki te świetnie wyrabiają wszystkie ciasta, a nawet chleb. Chcesz zrobić drożdżowe bułeczki już, a masz zamrożone drożdże? Nic nie szkodzi! Rozmieszaj drożdże w letniej wodzie do momentu, aż się rozpuszczą. Następnie wyrób ciasto z mąki orkiszowej według przepisu. Spokojnie, ciasto drożdżowe wyrośnie :)
  • co do nadzienia, nie musisz trzymać się zasad. Rób po swojemu, tak jak lubisz :) Jedynie co możemy doradzić, nie smaż cebuli za długo, ponieważ podczas pieczenia jeszcze nabierze koloru i mocniej się przypiecze. Jeśli lubisz dużo maku, możesz dodać więcej, tutaj nie ma zasad. 

Cebularze

Ciasto:

  • 500 g mąki orkiszowej
  • 300 ml letniej wody
  • 30 g świeżych drożdży 
  • 10 g soli

Nadzienie:

  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki maku
  • sól do smaku

Przygotowanie:

Drożdże rozmieszaj z wodą, dodaj do mąki, posól i wyrób ciasto (najlepiej w robocie kuchennym). Gotowe ciasto rozwałkuj i wykrawaj okrągłe kształty.

Cebule obierz i pokrój w piórka. Usmaż na oleju na złoty kolor, dodaj mak i posól do smaku. Gotową cebulę nakładaj na wykrojone ciasto. Piecz w temperaturze 180°C przez 20 minut. 

Smacznego!

Zostaw komentarz

*
*Nie będzie widoczny
Adres strony z http://
*
*

Szukaj wpisów

Kategoria

Archiwum wpisów

Ostatnie wpisy

Popularne wpisy

Ostatnie komentarze

Witaj Moniko! on Pączki
Tak, spokojnie można użyć innego mleka roślinnego.
Pozd...
Monika on Pączki
Witam,
Czy można użyć mleka sojowego zamiast kokosowego?

Tagi