Zielony bananowiec
Zielony bananowiec
sty 11, 2021 Przepisy , Słodkie 2 Komentarze

Granat - eliksir miłości, owoc płodności i szczęścia. Ten rajski owoc młodości kojarzy nam się głównie z egzotyką. Jednak warto go wprowadzić na stałe do swojej diety z uwagi na kilka istotnych faktów. Regularne spożywanie granatu hamuje rozwój komórek nowotworowych, a także przeciwdziała przerzutom. Ponadto opóźnia proces starzenia się. A to tylko niektóre dobroczynne wpływu jedzenia tego pięknego i pysznego owocu!

Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek dotyczących tego przepisu :)

  • Nie zawsze wszystko idzie po naszej myśli i zgodnie z planem. Jednak nie ma co się załamywać i poddawać. Na wszystko znajdzie się rozwiązanie :) Jeżeli czekoladowe ciasto jest za twarde lub za suche, śmiało dolej więcej wody, w której moczyły się daktyle. Natomiast jeśli ciasto jest zbyt lejące, pozostaw je na 10 - 15 minut i wyrób ponownie. Jeżeli to nie pomaga, dodaj więcej zmielonego siemienia lnianego i wyrób ciasto czekoladowe z daktylami.
  • Do masy bananowej użyj koniecznie mocno dojrzałych bananów i awokado, aby bananowiec smakował intensywnie bananowo. My dodatkowo użyliśmy spiruliny, aby podkreślić mocniej zielony kolor. Jeżeli nie masz spiruliny pod ręką, możesz ją pominąć, ponieważ nie zmienia ona walorów smakowych, a jedynie wizualne. Zawsze możesz też zmienić proporcje awokado i bananów. Jednak pamiętaj, aby użyć wręcz przejrzałych bananów, aby mocno podkreślić bananowy smak.
  • Z kremem kokosowym bywa różnie. My używamy mleka kokosowego z kartonu (RealThai), które nigdy nie twardnieje, ale zawsze na spodzie osiada się mętna woda kokosowa. Ważne jest, aby nie wlać jej, jeżeli chcemy ubić sztywny krem kokosowy. Pamietaj, aby mleko było mocno schłodzone i nigdy nie wstrząsaj kartonu przed otwarciem! Zawsze krem ubijamy około 10 minut na wysokich obrotach i na koniec dodajemy ksylitol, który ubijamy przez chwilę na niskich obrotach. Twój krem jest wciąż lejący i nie wiesz co zrobić? Nic straconego! Wystarczy, że wstawisz go do lodówki na jakiś czas - zależy od tego jak mocno chłodzi Twoja lodówka. Dlatego też co kilka minut sprawdzaj krem. I rozsmaruj go na cieście, kiedy będzie już wystarczająco sztywny. 

Zielony bananowiec

Spód:

  • 100 g siemienia lnianego
  • 100 g mąki ryżowej
  • 70 g masła orzechowego
  • 70 ml wody spod daktyli
  • 50 g daktyli
  • 30 g oleju kokosowego
  • 20 g kakao
  • szczypta soli

Masa:

  • 800 g dojrzałych bananów
  • 2 dojrzałe awokado
  • 6 g agar agar
  • ½ łyżeczki spiruliny

Krem:

  • miąższ z mleczka kokosowego
  • 1 kopiata łyżka ksylitolu

Do dekoracji:

  • 1 granat

Przygotowanie:

Daktyle zalej wrzątkiem i pozostaw do namoczenia na 20 minut. Po tym czasie daktyle odcedź, pozostawiając 70 ml wody, w której się moczyły. Siemię lniane zmiel na konsystencję mąki, a olej kokosowy roztop. Wszystkie składniki przeznaczone do spodu połącz ze sobą i wyrób ciasto. Gotowe ciasto wyłóż w foremce o średnicy 23 cm i piecz 15 minut w 180°C.

Banany i awokado zblenduj na gładką masę. Dodaj agar agar i doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Na koniec dodaj spirulinę, dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostudzenia. Ostudzoną masę wylej na upieczony i ostudzony spód. Wstaw do lodówki, aby masa stężała.

Miąższ z mleczka kokosowego ubij na sztywną masę. Dodaj ksylitol i ubijaj jeszcze przez chwilę na niskich obrotach. Krem rozsmaruj na stężałej masie bananowej i wstaw do lodówki do stężenia.

Ciasto posyp granatem tuż przed podaniem. 

Smacznego!

2Komentarze

  • Avatar
    Genialne! Zrobiłam bez spiruliny, bo akurat nie miałam, ale i tak było pyszne :)
    • Avatar
      Dzięki Ewa! Bardzo się cieszymy, że Ci smakowało :) Tak jak w opisie wspominaliśmy, spirlina pełni tutaj bardziej efekt wizualny, niż smakowy, dlatego i bez niej ciasto wychodzi naprawdę pyszne. Pozdrawiamy gorąco!

Zostaw komentarz

*
*Nie będzie widoczny
Adres strony z http://
*
*

Szukaj wpisów

Kategoria

Archiwum wpisów

Ostatnie wpisy

Popularne wpisy

Ostatnie komentarze

Witaj Moniko! on Pączki
Tak, spokojnie można użyć innego mleka roślinnego.
Pozd...
Monika on Pączki
Witam,
Czy można użyć mleka sojowego zamiast kokosowego?

Tagi