Placki cukiniowe z sosem grzybowym
Placki cukiniowe z sosem grzybowym
sty 07, 2021 Przepisy , Słone 0 Komentarze

Placki warzywne to bardzo prosty pomysł na obiad. Wystarczy odrobina kreatywności i naprawdę można stworzyć coś z niczego. Takie placki są świetnym rozwiązaniem, kiedy mamy w lodówce składniki, które wkrótce nie będą nadawały się do spożycia. W bardzo łatwy sposób można przerobić je na danie, które zjemy ze smakiem. 

My proponujemy placki cukiniowe z sosem z suszonych grzybów. 

  • Jeśli nie masz suszonych grzybów, z powodzeniem możesz użyć pieczarek. Będzie równie pysznie! Wystarczy około 300 g pieczarek. Podsmaż cebulkę na złoty kolor, dodaj pieczarki i smaż, aż woda nieco wyparuje. Następnie dodaj mleko kokosowe i gotuj do momentu, aż całość zgęstnieje. Przypraw do smaku wedle uznania. Chociaż jak dla nas wystarcza sama sól i pieprz :)
  • Same placki cukiniowe są bardzo proste w wykonaniu, wystarczy odrobina czasu i chęci. Jeżeli powstała masa wydaje się być za rzadka, zostaw ją na około 10-15 minut. Po tym czasie mąka owsiana i zmielone siemię lniane wsiąkną nadmiar wody i sprawią, że całość zgęstnieje i łatwiej będzie się nabierać do smażenia. 
  • Jeżeli unikasz smażonego, gotową masę na placki możesz rozprowadzić na brytfannie i piec w piekarniku do momentu otrzymania ulubionej tekstury. Nie ma się czego obawiać, tutaj nie zatrujesz się niczym, co musi ulec obróbce termicznej. Nie bój się, że placki będą "surowe". Dzięki temu, że odżywiamy się wegańsko w wielu przypadkach unikamy strachu przed zatruciem pokarmowym spowodowanym nie wystarczającą obróbką termiczną.  

Placki cukiniowe z sosem grzybowym 

Placki:

  • 650 g cukinii
  • 50 g siemienia lnianego
  • 50 g mąki owsianej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • Olej do smażenia

Sos grzybowy:

  • 200 ml wody spod grzybów
  • 50 g suszonych grzybów
  • 10 g siemienia lnianego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mleka kokosowego
  • Sól i pieprz do smaku
  • ½ łyżeczki papryki
  • ½ łyżeczki lubczyku

Dodatek:

  • natka pietruszki do smaku

Przygotowanie:

Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, posyp solą, wymieszaj i pozostaw na 20 minut, aż puści wodę. Po tym czasie odciśnij wodę, dodaj zmielone na mąkę siemię lniane, posiekany czosnek i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj i smaż placki dowolnej wielkości.

Suszone grzyby zalej wrzącą wodą i pozostaw do namoczenia na około 30 minut. Po tym czasie odlej wodę pozostawiając 200 ml, a grzyby posiekaj na mniejsze kawałki. Cebulę posiekaj i podsmaż na złoty kolor. Następnie dodaj grzyby, wlej wodę i zagotuj. Do zagotowanego sosu dodaj zmielone siemię lniane, i pozostałe składniki. Gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje.

Placki podawaj z sosem, posypane posiekaną natką pietruszki.

Smacznego! 

Zostaw komentarz

*
*Nie będzie widoczny
Adres strony z http://
*
*

Szukaj wpisów

Kategoria

Archiwum wpisów

Ostatnie wpisy

Popularne wpisy

Ostatnie komentarze

Witaj Moniko! on Pączki
Tak, spokojnie można użyć innego mleka roślinnego.
Pozd...
Monika on Pączki
Witam,
Czy można użyć mleka sojowego zamiast kokosowego?

Tagi