Rwane ciasto czekoladowe z olejem arganowym
Rwane ciasto czekoladowe z olejem arganowym
sty 05, 2021 Przepisy , Słodkie 0 Komentarze

Zanim przejdziemy do przepisu kilka słów od nas. Przemyślenia i odczucia jakie mamy podczas degustacji. Ponadto jeśli trzeba, to dzielimy się również wskazówkami, które pomogą ułatwić przygotowanie danego posiłku :) 

  • Jeśli cienko rozwałkujesz ciasto, będzie bardziej chrupiące. Osobiście nam bardziej smakuje grubsze ciasto, miękkie w środku. Idealnie chłonie olej arganowy podczas moczenia kawałków. A dzięki temu staje się aromatyczne. Dlatego też dodatek orzechów i migdałów jest tutaj idealny. Nadają chrupiącą teksturę, która przełamuje delikatność ciasta i oleju. 
  • Podczas wałkowania ciasta koniecznie mocz wałek w trakcie. Zapobiegnie to nadmiernemu przyklejaniu się ciasta do wałka. 
  • Ciasto świetnie sprawdzi się jako przekąska, drugie śniadanie lub po prostu szybki deser dla niezapowiedzianych gości :) 

Olej arganowy to zdecydowanie nasz ulubieniec. Jest bogactwem naturalnych przeciwutleniaczy, a do tego w większości składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Rwane ciasto czekoladowe z olejem arganowym 

Składniki:

  • 200 g daktyli
  • 50 g mąki owsianej
  • 50 g mąki kokosowej
  • 20 g orzechów włoskich
  • 20 g migdałów
  • 20 g oleju arganowego
  • 10 g kakao

Przygotowanie:

Daktyle zalej wrzątkiem i pozostaw do namoczenia na 15 minut. Po tym czasie wylej wodę, a do daktyli dodaj mąkę kokosową i owsianą oraz kakao. Wyrób ciasto i rozwałkuj na grubość ok. 7 mm. W trakcie wałkowania mocz wałek wodą, aby ciasto się nie kleiło. Rozwałkowane ciasto posyp rozdrobionymi orzechami i migdałami. Piecz w temperaturze 180°C przez 15 minut. Rwane kawałki mocz w oleju arganowym.

Smacznego! 

Zostaw komentarz

*
*Nie będzie widoczny
Adres strony z http://
*
*

Szukaj wpisów

Kategoria

Archiwum wpisów

Ostatnie wpisy

Popularne wpisy

Ostatnie komentarze

Witaj Moniko! on Pączki
Tak, spokojnie można użyć innego mleka roślinnego.
Pozd...
Monika on Pączki
Witam,
Czy można użyć mleka sojowego zamiast kokosowego?

Tagi