Ciasto z masą śliwkową i kokosową
Ciasto z masą śliwkową i kokosową
gru 02, 2020 Przepisy , Słodkie 0 Komentarze

Ciasto z masą śliwkową i kokosową 

Ciasto:

  • 150 g mąki kokosowej
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 150 g migdałów
  • 100 g oleju słonecznikowego lub kokosowego
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 80 ml syropu słodzącego
  • 50 g oleju kokosowego
  • 40 g siemienia lnianego
  • 1 płaska łyżeczka sody

Do ciasta:

  • 30 g kakao
  • 50 ml syropu słodzącego

Masa kokosowa:

  • Miąższ z mleczka kokosowego z kartonu
  • 1 łyżka ksylitolu

Masa śliwkowa:

  • 250 g daktyli
  • 250 g śliwek
  • 3 g agar agar

Dekoracja:

  • 9 śliwek

Przygotowanie:

Migdały oraz siemię lniane zmiel na mąkę. Przełóż do miski i dodaj resztę składników przeznaczonych na ciasto. Dokładnie wyrób ciasto. Następnie podziel na 2 części. Do jednej dodaj kakao i syrop słodzący i dokładnie wyrób. Ciasta wyłóż w osobnych formach o średnicy 23 cm, dodatkowo wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasta piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 min. Miąższ z mleczka kokosowego wlej do miski dodaj ksylitol i ubijaj do otrzymania kremu. Wstaw do lodówki na czas przygotowania drugiej masy.

Daktyle namocz we wrzątku przez 15 min, po czym odcedź dokładnie wodę. Śliwki wydrąż z pestek dodaj do daktyli razem z agar agar. Wszystko zblenduj na masę, przelej do rondelka i zagotuj.

Śliwki przeznaczone do dekoracji przekrój na pół i skarmelizuj na patelni z obu strony. Przygotuj spód kakaowy i posmaruj go masą kokosową. Przykryj jasnym ciastem, a na to wylej ostygniętą masę śliwkową. Udekoruj skarmelizowanymi śliwkami i odstaw do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego! 

Zostaw komentarz

*
*Nie będzie widoczny
Adres strony z http://
*
*

Szukaj wpisów

Kategoria

Archiwum wpisów

Ostatnie wpisy

Popularne wpisy

Ostatnie komentarze

Witaj Moniko! on Pączki
Tak, spokojnie można użyć innego mleka roślinnego.
Pozd...
Monika on Pączki
Witam,
Czy można użyć mleka sojowego zamiast kokosowego?

Tagi