Pizza z tofu
Pizza z tofu
lis 26, 2020 Przepisy , Słone 0 Komentarze

Pizza z tofu 

Sos:

  • 100 g pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ małej cebuli
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki bazylii
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta chili
  • sól i pieprz do smaku

Tofu:

  • 150 g tofu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki ostrej papryki 

Dodatki:

  • 80 g pieczarek
  • 80 g czerwonej papryki
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka syropu słodzącego

Ciasto:

  • 300 g mąki owsianej
  • 200 ml wody
  • 6 g soli

Do posypania:

  • 3 łyżki suszonych drożdży   
  • pęczek cebuli dymki

Przygotowanie: 

Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skórki. Cebulę i czosnek podsmaż na patelni na złoty kolor. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i wszystkie przyprawy do sosu. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 50 minut. Pozostaw do wystudzenia. Schłodzone pomidory zblenduj na gładki sos.

Tofu pokrój w plasterki i natrzyj startym czosnkiem. Dodaj sos sojowy i ostrą paprykę. Pozostaw do marynowania przez około 20 minut. 

Paprykę pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki. Cebulę pokrój w piórka i zamarynuj w occie jabłkowym i syropie słodzącym. Pozostaw do marynowania na około 20 minut. 

Składniki przeznaczone na ciasto przełóż do miski i zagnieć. Gotowe ciasto rozwałkuj najcieniej jak to możliwe. Ciasto posmaruj sosem pomidorowym, rozłóż dodatki i tofu. Piecz w temperaturze 200°C przez 20 minut. 

Smacznego!

Zostaw komentarz

*
*Nie będzie widoczny
Adres strony z http://
*
*

Szukaj wpisów

Kategoria

Archiwum wpisów

Ostatnie wpisy

Popularne wpisy

Ostatnie komentarze

Witaj Moniko! on Pączki
Tak, spokojnie można użyć innego mleka roślinnego.
Pozd...
Monika on Pączki
Witam,
Czy można użyć mleka sojowego zamiast kokosowego?

Tagi