Nachosy z dipami
Nachosy z dipami
paź 09, 2020 Przepisy , Słone 0 Komentarze

Nachosy z dipami

1. Nachosy:

  • 200 g mąki kukurydzianej
  • 160 ml wody
  • 20 g siemienia lnianego
  • 20 ml oleju z pierwszego tłoczenia
  • 5 g soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki ostrej papryki

2. Pasta z pieczonych warzyw:

  • 200 g bakłażana
  • 200 g cukinii
  • 150 g papryki czerwonej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku

3. Salsa z awokado:

  • 200 g pomidorów
  • 2 awokado
  • 5 ząbków czosnku
  • ½ średniej cebuli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pęczek kolendry
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Z wszystkich składników wyrób ciasto. Ciasto podziel na 3 części. Z każdej części uformuj kulę, spłaszcz ją w rękach, posyp mąką kukurydzianą i rozwałkuj na papierze do pieczenia. Piecz 20 minut w 200 °C.

2. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 °C. Piecz do miękkości. Z upieczonej papryki usuń skórkę. Wszystkie warzywa zblenduj na gładką masę i dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką.

3. Awokado zagnieć widelcem na papkę. Pomidory i cebulę pokrój na drobną kostkę i dodaj do awokado. Czosnek posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę i dodaj do awokado. Kolendrę posiekaj i dodaj z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszaj.

Smacznego! 

Zostaw komentarz

*
*Nie będzie widoczny
Adres strony z http://
*
*

Szukaj wpisów

Kategoria

Archiwum wpisów

Ostatnie wpisy

Popularne wpisy

Ostatnie komentarze

Witaj Moniko! on Pączki
Tak, spokojnie można użyć innego mleka roślinnego.
Pozd...
Monika on Pączki
Witam,
Czy można użyć mleka sojowego zamiast kokosowego?

Tagi