Kasza pęczak z sosem grzybowym i buraczkami
Kasza pęczak z sosem grzybowym i buraczkami
paź 15, 2020 Przepisy , Słone 0 Komentarze

Kasza pęczak z sosem grzybowym i buraczkami

Sos grzybowy:

  • 400 g świeżych grzybów (lub 150 suszonych)
  • 10 łyżek wody
  • Średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki mleka kokosowego
  • sól i pieprz do smaku

Kasza:

  • 120 g kaszy pęczak

Dodatkowo:

  • 100 g ugotowanych buraków
  • 50 g jeżyn
  • Syrop słodzący
  • pęczek pietruszki

Przygotowanie:

Cebulę oraz czosnek do sosu podsmaż na patelni na złocisty kolor. Dodaj do cebuli i czosnku pokrojone w plastry świeże grzyby (jeśli używasz suszonych, uprzednio zalej je wrzątkiem i odstaw na około 30 min. Odcedź z wody, pokrój drobno i dodaj do usmażonej cebuli i czosnku). Chwilę podduś, aż grzyby zmiękną. Dodaj do grzybów dodaj wodę, mleko kokosowe posól i popieprz do smaku. Kaszę ugotuj według instrukcji. Buraki pokrój w cienkie plasterki. Jeżyny zblenduj i dodaj syrop słodzący do smaku.

Kaszę pęczak wymieszaj z sosem grzybowym. Na talerzu ułóż pokrojone w plasterki buraki. Nałóż kaszę z sosem i udekoruj posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Zostaw komentarz

*
*Nie będzie widoczny
Adres strony z http://
*
*

Szukaj wpisów

Kategoria

Archiwum wpisów

Ostatnie wpisy

Popularne wpisy

Ostatnie komentarze

Witaj Moniko! on Pączki
Tak, spokojnie można użyć innego mleka roślinnego.
Pozd...
Monika on Pączki
Witam,
Czy można użyć mleka sojowego zamiast kokosowego?

Tagi