Ciasto czekoladowe z masą bananową
Ciasto czekoladowe z masą bananową
paź 07, 2020 Przepisy , Słodkie 0 Komentarze

Ciasto czekoladowe z masą bananową (rozmiar 20 cm x 20 cm)

Spód:

  • 300 g bananów
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 70 g mąki kukurydzianej
  • 70 g oleju kokosowego
  • 50 g mąki kokosowej
  • 40 ml syropu słodzącego
  • 30 g kakao
  • 20 siemienia lnianego
  • ½ łyżeczki sody

Na spód:

  • 2 banany

Masa:

  • 250 g daktyli
  • 200 g bananów
  • 100 g masła orzechowego

Polewa czekoladowa:

  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki mleczka kokosowego
  • 3 łyżki syropu słodzącego

Do dekoracji:

  • 75 g orzeszków ziemnych

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzej do 180 °C. Orzeszki ziemne oraz siemię lniane przeznaczone do spodu zmiel drobno. Dodaj do reszty składników przeznaczonych do spodu i ugnieść ciasto. Ciasto przełóż do formy do pieczenia 20 cm x 20 cm uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 °C przez 15 min. Daktyle zalej wrzątkiem i pozostaw na 15 minut. Po tym czasie dokładnie odcedź i odciśnij z nadmiaru wody. Dodaj banany i masło orzechowe (w naszym przypadku jest to domowe masełko orzechowe). Zblenduj na jednolitą masę i odstaw do lodówki na 15 min. Wszystkie składniki na polewę czekoladową przełóż do garnuszka. Delikatnie podgrzej, mieszając energicznie rózgą, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Orzeszki ziemne zmiel na drobno. Na zimny spód wyłóż pokrojone w plasterki banany. Następnie na nich rozsmaruj masę. Masę polej polewą czekoladową i posyp zblendowanymi orzeszkami ziemnymi. Odstaw do lodówki najlepiej na całą noc, aby masa i polewa stężały.

Smacznego!

Zostaw komentarz

*
*Nie będzie widoczny
Adres strony z http://
*
*

Szukaj wpisów

Kategoria

Archiwum wpisów

Ostatnie wpisy

Popularne wpisy

Ostatnie komentarze

Witaj Moniko! on Pączki
Tak, spokojnie można użyć innego mleka roślinnego.
Pozd...
Monika on Pączki
Witam,
Czy można użyć mleka sojowego zamiast kokosowego?

Tagi