Pierogi z ostrą dynią i sosem pomarańczowo miętowym
Pierogi z ostrą dynią i sosem pomarańczowo miętowym
wrz 27, 2020 Przepisy , Słone 0 Komentarze

Pierogi z ostrą dynią i sosem pomarańczowo miętowym (około 32 sztuki)

Farsz:

  • 700 g dyni hokkaido
  • 350 g batatów
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • Sól do smaku

Ciasto:

  • 250 g mąki owsianej
  • 180 ml wody
  • 75 g siemienia lnianego
  • 7 g soli

Sos:

  • 300 ml soku z pomarańczy
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • garść liści świeżej mięty

Przygotowanie:

Bataty obierz, jeżeli używasz dyni hokkaido możesz zostawić ja w skórce. Dynię i bataty pokrój na kawałki i upiecz do miękkości. Ostudzone zblenduj na gładką masę razem z pozostałymi składnikami przeznaczonymi na farsz (jeśli lubisz mocno ostre smaki, dodaj ulubioną suszoną mieloną papryczkę chilli).

Siemię lniane zmiel, aż uzyskasz konsystencję mąki. Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce i zagnieć ciasto (jeżeli ciasto w trakcie lepienia pierogów wyschnie, wystarczy dolać odrobinę wody i zagnieść ciasto). Ciasto rozwałkuj możliwie najcieniej i wycinaj kwadraciki 5 cm x 5 cm przy pomocy np. radełka. Na każdym kwadraciku umieść farsz i lep "koperty". W miejscu lepienia ciasta, możesz je delikatnie posmarować wodą, będzie się lepiej kleić.

Wyciśnij 300 ml soku z pomarańczy. Zrób to ręcznie, ponieważ podczas mechanicznego wyciskania soku powstanie piana, której chcemy uniknąć. Sok zagotuj, dodaj mąkę kukurydzianą i energicznie wymieszaj trzepaczką. Dołóż posiekane liście mięty i wymieszaj.

Pierożki podawaj z sosem.

Smacznego!

Zostaw komentarz

*
*Nie będzie widoczny
Adres strony z http://
*
*

Szukaj wpisów

Kategoria

Archiwum wpisów

Ostatnie wpisy

Popularne wpisy

Ostatnie komentarze

Witaj Moniko! on Pączki
Tak, spokojnie można użyć innego mleka roślinnego.
Pozd...
Monika on Pączki
Witam,
Czy można użyć mleka sojowego zamiast kokosowego?

Tagi