Tagine
Tagine
wrz 24, 2020 Przepisy , Słone 0 Komentarze

Tagine (4 porcje) 

Składniki:

  • 400 g batatów
  • 400 g pomidorów
  • 400 g cukinii
  • 300 g bakłażana
  • 150 g pieczarek
  • 120 g ulubionej kaszy
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • pęczek kolendry i pietruszki
  • 2 łyżeczki curry
  • 1 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w piórka, a 4 ząbki czosnku drobno posiekaj. Podsmaż na oleju. Przełóż do tagine lub naczynia żaroodpornego. Na to wysyp kaszę i posól. Bataty obierz, pokrój w kostkę i przełóż do naczynia oraz posól. Pomidory pokrój w kostkę (pozostaw jednego na górę), przełóż do naczynia i posól. Bakłażan pokrój w kostkę i delikatnie podsmaż. Przypraw curry i ostrą papryką, następnie przełóż do naczynia. Posiekaj drobno 2 ząbki czosnku, a cukinię pokrój w kostkę. Podsmaż delikatnie, przypraw solą i pieprzem i przełóż do naczynia. Pieczarki pokrój w plasterki, posól i podsmaż delikatnie. Następnie przełóż do naczynia. Piecz 50 min w 170 stopni. Po tym czasie dołóż plasterki pozostawionego pomidora i piecz przez kolejne 30 minut. 

Smacznego !

Zostaw komentarz

*
*Nie będzie widoczny
Adres strony z http://
*
*

Szukaj wpisów

Kategoria

Archiwum wpisów

Ostatnie wpisy

Popularne wpisy

Ostatnie komentarze

Witaj Moniko! on Pączki
Tak, spokojnie można użyć innego mleka roślinnego.
Pozd...
Monika on Pączki
Witam,
Czy można użyć mleka sojowego zamiast kokosowego?

Tagi