Rolada z malinami i czekoladą
Rolada z malinami i czekoladą
wrz 18, 2020 Przepisy , Słodkie 0 Komentarze

Rolada z malinami i czekoladą 

Ciasto:

  • 300 g daktyli
  • 50 g suszonych malin
  • 40 g migdałów

Polewa czekoladowa:

  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki mleka kokosowego
  • 3 łyżki syropu z daktyli

Polewa kokosowa:

  • pulpa ze schłodzonego mleka kokosowego
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 150 g świeżych malin

Do ozdoby:

  • 10 g suszonych malin

Przygotowanie:

Migdały przeznaczone na ciasto zmiel na mąkę. Dodaj do nich daktyle, suszone maliny i ugnieć ciasto (potrzeba trochę cierpliwości). Ciasto rozwałkuj na cienko na kształt prostokąta (grubość ok. 3 mm).

Składniki na polewę czekoladową umieść w garnuszku i delikatnie ogorzej, aż olej się rozpuści. Mieszaj energicznie. Polewę rozsmaruj na rozwałkowanym cieście.

Ze schłodzonego mleka kokosowego wybierz twardą pulpę i ubij na sztywną pianę. Na końcu dodaj ksylitol i ubijaj przez chwilę na niskich obrotach. Masę rozsmaruj na polewie czekoladowej. Posyp malinami i zwiń roladę. Roladę posyp suszonymi malinami. Przechowuj w lodówce.

Smacznego! 

Zostaw komentarz

*
*Nie będzie widoczny
Adres strony z http://
*
*

Szukaj wpisów

Kategoria

Archiwum wpisów

Ostatnie wpisy

Popularne wpisy

Ostatnie komentarze

Witaj Moniko! on Pączki
Tak, spokojnie można użyć innego mleka roślinnego.
Pozd...
Monika on Pączki
Witam,
Czy można użyć mleka sojowego zamiast kokosowego?

Tagi