Ciasto kokosowe bounty
Ciasto kokosowe bounty
gru 01, 2021 Przepisy , Słodkie 0 Komentarze

Ciasto kokosowe bounty

Spód:

200 g nerkowców

50 g oleju kokosowego

2 łyżki syropu daktylowego

1 łyżka kakao

Karmel kokosowy:

400 g daktyli

50 g kokosu

2 łyżki masła orzechowego

Masa kokosowa:

miąższ z mleka kokosowego

5 łyżek wiórków kokosowych

1 łyżka ksylitolu

Polewa czekoladowa:

3 łyżki kakao

3 łyżki oleju kokosowego

3 łyżki syropu słodzącego

3 łyżki mleka kokosowego

Przygotowanie:

Nerkowce zalej wodą i pozostaw do namoczenia na około 40 minut. Po tym czasie wylej wodę, a orzechy zblenduj. Na koniec dodaj pozostałe składniki przeznaczone na spód i zagnieć ciasto. Gotowe przełóż do foremki o średnicy 23 cm wyłożonej papierem.

Daktyle zalej wrzątkiem i pozostaw do namoczenia na około 40 minut. Po tym czasie wylej wodę, dodaj pozostałe składniki i zblenduj na gładką masę. Masę rozsmaruj na przygotowanym spodzie.

Ze schłodzonego mleka kokosowego wybierz gęstą pulę (koniecznie bez wody, która osiada się na dnie) i ubij na masę. Na koniec dodaj ksylitol, wiórka kokosowe i dokładnie wymieszaj. Masę rozsmaruj na karmelu. Ciasto przełóż do lodówki i pozostaw, aż masa kokosowa nieco zgęstnieje.

Do garnuszka przełóż wszystkie składniki na polewę i delikatnie podgrzej, energicznie mieszając trzepaczką. Pozostaw do wystudzenia, a następnie wylej na ciasto i wstaw do lodówki do stężenia.

Ciasto podawaj posypane wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

Zostaw komentarz

*
*Nie będzie widoczny
Adres strony z http://
*
*

Szukaj wpisów

Kategoria

Archiwum wpisów

Ostatnie wpisy

Popularne wpisy

Ostatnie komentarze

Witaj Moniko! on Pączki
Tak, spokojnie można użyć innego mleka roślinnego.
Pozd...
Monika on Pączki
Witam,
Czy można użyć mleka sojowego zamiast kokosowego?

Tagi