Zupa tajska
Zupa tajska
lip 28, 2021 Przepisy , Słone 0 Komentarze

Zupa tajska 

Składniki:

  • 800 ml wody
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru
  • 1 cebula
  • 1 laska trawy cytrynowej
  • ½ świeżej ostrej papryki
  • Skórka z połowy limonki
  • Sok z połowy limonki

Dodatki:

  • 200 g makaronu ryżowego
  • 1 kostka tofu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • Pęczek kolendry

Przygotowanie:

Tofu pokrój w kostkę i zamarynuj przez około 30 minut.

Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż na złoty kolor, następnie dodaj pokrojoną ostrą paprykę i starty imbir i smaż jeszcze przez chwilę. Na koniec dodaj tofu i smaż przez około 7 minut. Po tym czasie wlej wodę i mleko kokosowe, dodaj trawę cytrynową i zagotuj. Gotuj przez około 10 minut. Na koniec dopraw sokiem i skórką z limonki.

Makaron przygotuj według opisu na opakowaniu.

Zupę podawaj z makaronem, obficie posypaną posiekaną kolendrą.

Smacznego! 

Zostaw komentarz

*
*Nie będzie widoczny
Adres strony z http://
*
*

Szukaj wpisów

Kategoria

Archiwum wpisów

Ostatnie wpisy

Popularne wpisy

Ostatnie komentarze

Witaj Moniko! on Pączki
Tak, spokojnie można użyć innego mleka roślinnego.
Pozd...
Monika on Pączki
Witam,
Czy można użyć mleka sojowego zamiast kokosowego?

Tagi