Placki curry z ciecierzycą
Placki curry z ciecierzycą
cze 14, 2021 Przepisy , Słone 0 Komentarze

Placki curry z ciecierzycą (6 sztuk)

Ciasto:

  • 200 g mąki orkiszowej
  • 120 ml letniej wody
  • 3 g soli
  • 2 łyki oliwy

Sos:

  • 100 g słonecznika
  • 80 ml wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka syropu słodzącego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta czarnej soli
  • sól i pieprz do smaku

Dodatki:

  • 300 g ugotowanej ciecierzycy
  • 200 g pieczarek
  • 2 czerwone papryki
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • duża garść szpinaku

Przygotowanie:

Składniki na ciasto przełóż do miski i wyrób. Podziel na 6 części, rozwałkuj i smaż na złoty kolor. Po ściągnięciu z patelni owiń w wilgotną ściereczkę.

Słonecznik zalej wrzątkiem i pozostaw do namoczenia na około 1 godzinę. Po tym czasie wylej wodę, dodaj pozostałe składniki z listy i dokładnie zblenduj. 

Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na złoty kolor. Następnie dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i podsmażaj, aż woda z grzybów odparuje. Paprykę pokrój w grube plastry, posól i popieprz i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut.

Usmażone placki posmaruj sosem curry, ułóż warzywa i ciecierzyce, a następnie złóż na pół.

Smacznego!

Zostaw komentarz

*
*Nie będzie widoczny
Adres strony z http://
*
*

Szukaj wpisów

Kategoria

Archiwum wpisów

Ostatnie wpisy

Popularne wpisy

Ostatnie komentarze

Witaj Moniko! on Pączki
Tak, spokojnie można użyć innego mleka roślinnego.
Pozd...
Monika on Pączki
Witam,
Czy można użyć mleka sojowego zamiast kokosowego?

Tagi