Wegańskie pierogi ruskie
Wegańskie pierogi ruskie
maj 30, 2021 Blog 0 Komentarze

Wegańskie pierogi ruskie - czy naprawdę są dobre?


Zapewne dziwnie to brzmi i zastanawiasz się, czy to może w ogóle może dobrze smakować. Zaskoczymy Cię, ale po pierwsze jest to możliwe. A po drugie wegańskie pierogi ruskie są naprawdę pyszne! Podobnie jak wiele innych dań, które zostały pozbawione produktów zwierzęcego pochodzenia, a mimo to smakują genialnie. Tak samo jest i z pierogami. Z tym, że my zaszaleliśmy i całkowicie odmieniliśmy przepis nie tylko rezygnując tutaj z twarogu, ale także i z ziemniaków.  

Skąd pomysł na ruskie bez sera?


Nasz przepis na wegańskie ruskie pierogi narodził się zupełnie przypadkiem. Zamysł na obiad był zupełnie inny. Miało być trochę na wędzono z posmakiem słodkich batatów. A jak zwykle wyszło zupełnie inaczej. Zaczęło się od tego, że skończyło się wędzone tofu. Zostało nam w lodówce tylko naturalne. Ponieważ tofu zamawiamy przez Internet, nie było mowy o szybkim wyskoczeniu do sklepu po brakujące składniki. Niestety, ale nigdzie w pobliżu nasze tofu nie jest dostępne od ręki. Nawet kupując przez Internet rozchodzi się w mgnieniu oka. A to tylko dlatego, że jego skład jest prosty, bez zbędnych chemicznych dodatków. I tak oto dzięki temu przypadkowi powstał przepis szybciej, niż zaplanowaliśmy. 

Jak zrobić pierogi ruskie bez ziemniaków i sera?

Naszą bazą do farszu na wegańskie pierogi ruskie są bataty, a także tutaj tofu naturalne i sporo cebuli. Przepis na ciasto i farsz,  a także dokładną ilość potrzebnych składników znajdziesz tutaj. Samo wykonanie bardzo przypomina tradycyjny przepis. Należy upiec bataty, a następnie zblendować lub ugnieść. Dlaczego akurat pieczemy bataty? Proces ten sprawia, że zachowują swój smak, nie robią się wodniste jak po zagotowaniu, a co za tym idzie ich smak jest zdecydowanie bardziej intensywny. Do upieczonych batatów dodajemy tofu, które nie zostaje poddane żadnej obróbce ani marynacie. Dzięki temu jeszcze bardziej podkreślamy smak batatów. A na sam koniec usmażona cebula. Im więcej, tym lepiej :) - taką wyznajemy zasadę z cebulą. 

wegańskie pierogi ruskie

Pierogi - co jest najważniejsze?

Jak zawsze w każdej potrawie najważniejsza jest jakość składników, po które sięgamy. Zawsze wybierajcie tylko produkty o dobrym i prostym składzie, a będzie to gwarancją udanego i smacznego dania. Dlaczego tak bardzo zwracamy uwagę na to, żeby czytać skład? Bo naprawdę jesteśmy tym, co jemy. Nie po to zrezygnowaliśmy z odzwierzęcych produktów, żeby zastąpić je innymi składnikami zawierającymi podejrzane nazwy w składzie. Zależy nam na tym, aby nasza dieta całkowicie wykluczała produkty o kiepskim składzie. Uwierz, ale to po prostu jest niesmaczne. Po jakimś czasie, kiedy zrezygnujesz  z produktów o składzie, który nie do końca rozumiesz, po pewnym czasie zmienią się Twoje kubki smakowe. Zaczniesz czuć różnicę i zamkniętymi oczami, nawet po zapachu będziesz w stanie odróżnić dobry produkt od tego chemicznego. Dlatego gorąco zachęcamy, inwestuj w dobre produkty, bo  jest to inwestycja w Twoje zdrowie i dobre samopoczucie. 

Zostaw komentarz

*
*Nie będzie widoczny
Adres strony z http://
*
*

Szukaj wpisów

Kategoria

Archiwum wpisów

Ostatnie wpisy

Popularne wpisy

Ostatnie komentarze

Witaj Moniko! on Pączki
Tak, spokojnie można użyć innego mleka roślinnego.
Pozd...
Monika on Pączki
Witam,
Czy można użyć mleka sojowego zamiast kokosowego?

Tagi