Babeczki cukiniowe
Babeczki cukiniowe
paź 29, 2020 Przepisy , Słone 0 Komentarze

Babeczki cukiniowe (8 sztuk)

  • 250 g mąki owsianej
  • 200 g cukinii
  • 150 g pieczarek
  • 100 g szpinaku
  • 20 g siemienia lnianego
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki płatków drożdżowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 duża cebula
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki tymianku
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek pokrój w kostkę i usmaż na patelni do uzyskania złotego koloru. Pieczarki pokrój w paski i dodaj do cebuli. Smaż do momentu, aż woda wyparuje. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach i przełóż do miski i dopraw solą. Odczekaj 15 minut i odsącz wodę. Szpinak zblanszuj na patelni i dodaj do cukinii razem z pieczarkami. Siemię lniane zmiel na mąkę i dodaj do cukinii. Szczypiorek posiekaj drobno, pozostaw trochę na dekorację, a resztę przełóż do cukinii. Pomidorki pokrój na połówki i pozostaw na później. Dodaj resztę składników i wszystko razem wymieszaj. Gotowe ciasto przełóż do silikonowych foremek na muffinki i włóż do formy na muffiny. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 20 min. Na koniec dodaj pomidorki na górę i piecz przez kolejne 10 min. Gotowe babeczki posyp świeżym szczypiorkiem.

Smacznego!

Zostaw komentarz

*
*Nie będzie widoczny
Adres strony z http://
*
*

Szukaj wpisów

Kategoria

Archiwum wpisów

Ostatnie wpisy

Popularne wpisy

Ostatnie komentarze

Witaj Moniko! on Pączki
Tak, spokojnie można użyć innego mleka roślinnego.
Pozd...
Monika on Pączki
Witam,
Czy można użyć mleka sojowego zamiast kokosowego?

Tagi