Wegański kebab z tofu
Wegański kebab z tofu
maj 06, 2021 Przepisy , Słone 0 Komentarze

Jak zaskoczyć miłośników orientalnych smaków?

Często zdarza się, że wspólne spotkania ze znajomymi czy rodziną dzielą się na wegańskie i mięsożerne. I dla nas zupełnie zrozumiałe jest, że nie wszyscy weganie są w stanie przygotować mięsne potrawy. Dlatego, że sami tego nie robimy, dlatego w takich przypadkach staramy się, aby obie strony były zarówno pozytywnie zaskoczone smakiem jak i zadowolone. Na przykład jednym z takich posiłków był właśnie wegański kebab z tofu. Bardzo smakował nam, ale i niezwykle zaskoczył mięsną część naszych gości. Bo jak tu nie być zaskoczonym, kiedy wegański kebab, smakuje jak kebab?

Jakie dodatki wybrać do kebabu?

Dodatki mają ogromne znaczenie w kuchni. Po pierwsze według nas najważniejsze są tutaj dobrej jakości warzywa, bez których nie będzie smaku. Po drugie ważny jest dobrze doprawiony sos. U nas musi być czosnkowo i lekko pikantnie, ale nie za mocno, żeby czuć było dokładnie wszystkie smaki. Po trzecie i najważniejsze dobrej jakości przyprawa, która nie zawiera substancji konserwujących czy cukru na równi z tofu o prostym składzie.

kebab z tofu

Wegański kebab z tofu

Sos czosnkowy:

  • 100 g słonecznika
  • 50 ml wody
  • 20 ml oleju
  • 20 ml octu jabłkowego
  • 15 ml syropu słodzącego
  • 15 g musztardy
  • 4 duże ząbki czosnku
  • duża szczypta czarnej soli
  • sól i pieprz do smaku

Dodatki:

  • kostka tofu naturalnego
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżeczki przyprawy do kebab/gyros

Ciasto:

  • 300 g mąki orkiszowej
  • 180 ml letniej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 5 g soli

Warzywa:

  • 2 pomidory
  • ½ ogórka
  • ½ czerwonej cebuli
  • 4 liście kapusty pekińskiej

Przygotowanie:

Słonecznik zalej wrzątkiem i pozostaw do namoczenia na około godzinę. Po tym czasie wylej wodę, dodaj wszystkie składniki przeznaczone na sól i dokładnie zblenduj. 

Tofu zetrzyj na tarce na plasterki. Przyprawę wymieszaj z olejem i zamarynuj tofu. Pozostaw na około 1 godzinę. Gotowe tofu usmaż na niewielkiej ilości oleju.

Drożdże rozpuść w letniej wodzie, dodaj sól i wymieszaj. Płyn wlej do mąki i wyrób ciasto. Pozostaw do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, wyrób ponownie i rozwałkuj na grubość około 2 cm. Wykrawaj kręgi o średnicy około 15 cm. Piecz w temperaturze 180°C przez 15 minut. Upieczone bułki rozkrój do połowy i w środku, tak aby bułkę wypełnić warzywami.

Warzywa pokrój wedle uznania - mogą być to plasterki lub kostka, jak lubisz. Bułkę posmaruj sosem, wypełnij warzywami i tofu. Na koniec posmaruj dodatkowo sosem.

Smacznego!

Zostaw komentarz

*
*Nie będzie widoczny
Adres strony z http://
*
*

Szukaj wpisów

Kategoria

Archiwum wpisów

Ostatnie wpisy

Popularne wpisy

Ostatnie komentarze

Witaj Moniko! on Pączki
Tak, spokojnie można użyć innego mleka roślinnego.
Pozd...
Monika on Pączki
Witam,
Czy można użyć mleka sojowego zamiast kokosowego?

Tagi