Krem z pieczarek z tofu
Krem z pieczarek z tofu
kwi 02, 2021 Przepisy , Słone 0 Komentarze

Krem z pieczarek z tofu

Wywar:

  • 100 g marchewki
  • 50 g pietruszki korzeń
  • 40 g selera naciowego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 litr wody
  • sól i pieprz do smaku

Do kremu:

  • 800 g pieczarek
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 2 średnie cebule

Dodatek:

  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • 1 kostka wędzonego tofu
  • pęczek szczypiorku lub cebulki dymki

Przygotowanie:

Warzywa na wywar obierz i pokrój na mniejsze kawałki, następnie zalej wodą, dodaj przyprawy i gotuj do miękkości. 

Cebulę obierz, posiekaj i usmaż na złoty kolor. Dodaj posiekane pieczarki i podsmażaj do momentu, aż woda z grzybów odparuje, po czym dodaj do ugotowanego wywaru i gotuj jeszcze przez około 20 - 30 minut. Po tym czasie odstaw do ostudzenia, a następnie zblenduj, dodając mleko kokosowe podczas blendowania. 

Tofu pokrój na cienkie plasterki i podsmaż na oleju na złoty kolor. Krem z pieczarek podawaj z tofu i posiekaną cebulką.

Smacznego!

Zostaw komentarz

*
*Nie będzie widoczny
Adres strony z http://
*
*

Szukaj wpisów

Kategoria

Archiwum wpisów

Ostatnie wpisy

Popularne wpisy

Ostatnie komentarze

Witaj Moniko! on Pączki
Tak, spokojnie można użyć innego mleka roślinnego.
Pozd...
Monika on Pączki
Witam,
Czy można użyć mleka sojowego zamiast kokosowego?

Tagi