Chleb cebulowy z pastą chrzanową
Chleb cebulowy z pastą chrzanową
kwi 02, 2021 Przepisy , Słone 0 Komentarze

Chleb cebulowy z pastą chrzanową

Chleb cebulowy

Składniki:

  1. 600 g mąki orkiszowej
  2. 350 ml letniej wody
  3. 30 g świeżych drożdży
  4. 12 g soli
  5. 2 łyżki oleju
  6. 1 duża cebula

Przygotowanie:

Cebulę obierz, posiekaj na drobną kostkę i usmaż na złoty kolor, a następnie pozostaw do ostudzenia. Do drożdży dosyp sól i wymieszaj w letniej wodzie. Dodaj do mąki razem z cebulą i wyrób ciasto. Pozostaw je do wyrośnięcia, po czym wyrób ponownie. Ciasto wyciągnij z maszyny, będzie się kleiło, więc przygotuj sobie mąkę i wyrób ciasto ponownie ręcznie, po czym przełóż do foremki. My użyliśmy foremki o średnicy 23 cm. Chleb pozostaw do wyrośnięcia, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 50 minut. 

Pasta chrzanowa

Składniki:

  • 100 g słonecznika
  • 50 ml wody
  • 20 ml oleju
  • 20 ml octu jabłkowego
  • 15 ml syropu słodzącego
  • 15 g musztardy
  • 4 łyżeczki chrzanu
  • duża szczypta czarnej soli
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Słonecznik zalej wrzątkiem i pozostaw do namoczenia na około 1 godzinę. Po tym czasie wylej wodę, dodaj składniki (oprócz chrzanu) i zblenduj na masę. Na koniec dodaj chrzan wedle uznania i dokładnie wymieszaj. My daliśmy 4 łyżeczki domowego chrzanu.

Smacznego!

Zostaw komentarz

*
*Nie będzie widoczny
Adres strony z http://
*
*

Szukaj wpisów

Kategoria

Archiwum wpisów

Ostatnie wpisy

Popularne wpisy

Ostatnie komentarze

Witaj Moniko! on Pączki
Tak, spokojnie można użyć innego mleka roślinnego.
Pozd...
Monika on Pączki
Witam,
Czy można użyć mleka sojowego zamiast kokosowego?

Tagi